Behandlinger

Behandling af efterstær med laser
Ved en almindelig operation for grå stær fjernes det meste af øjets naturlige linse og erstattes med en kunstig linse af plastmateriale. Den kunstige linse støttes af resterne af den gamle linse, og denne rest kan blive uklar, hvilket kaldes efterstær. Efterstær kan fjernes med laser efter forudgående pupiludvidelse. Behandlingen er kortvarig (max 10 minutter) og smertefri.

Efterstærsbehandling i øjenklinikken dækkes ikke længere af sygesikringen. Du vil derfor blive tilbudt henvisning til øjenafdelingen i Glostrup, som kan behandle efterstæren uden omkostninger for dig. Du kan også vælge at få fjernet efterstær her i klinikken mod betaling. Se prisen på forsiden under ’priser’.

Behandling af truende akut grøn stær med laser
Meget langsynede personer (>+3 i afstandsbrillen) kan have risiko for at udvikle akut grøn stær, som regel efter 50 års alderen. Øjenlægen kan i disse tilfælde anbefale, at der foretages en forebyggende laserbehandling, hvorved der skydes et mikroskopisk hul i iris. Behandlingen foretages efter drypning med pupilformindskende øjendråber og er smertefri, dog opleves små ‘smæld’ i øjet under behandlingen.

Behandling af skelen og/eller dovent øje hos børn
Synet er langt fra færdigudviklet ved fødslen. En nyfødt bevæger ikke sine øjne normalt og kan kun se nogenlunde tydeligt i afstand af ca. 30 cm, men det passer også fint med afstanden til mors og fars ansigter, når de kommunikerer med babyen. I løbet af det første leveår kommer øjenbevægelserne på plads, mens synsstyrken først bliver helt normal i skolealderen.
Hvis børn skeler, eller hvis der er stor forskel i styrke mellem højre og venstre øje, kan det ene øje blive ‘dovent’, hvilket vil sige, at synet på det ene øje stimuleres mindre end det andet. Det dovne øje kan godt se konturer, men ikke se skarpt.
Det er vigtigt at finde ud af, om barnet ser normalt på begge øjne, og det undersøges hos den praktiserende læge i forbindelse med 3, 4 og 5 års undersøgelsen.
Hvis barnet har dovent øje, kan det som regel trænes til normalt eller næsten normalt syn. Det skal dog gerne gøres inden barnet er 8 år. Herefter er synet som regel færdigudviklet, og det kan være meget vanskeligt at bedre det yderligere resten af livet.
Behandling af dovent øje indebærer som regel briller eller kontaktlinser, og evt. også plasterbehandling. Brillen skal sørge for skarpt billede på barnets nethinde, mens plasteret skal bæres nogle timer dagligt for at tvinge det dovne øje til at se, mens det raske er blændet af plastret.
Disse såkaldte ‘skeleplastre’ købes på nettet eller på apoteket.
Når behandlingen er iværksat, vil øjenlægen eller skeleterapeuten følge synsudviklingen og justere brillerne jævnligt. Brillejustering kræver som hovedregel, at barnet dryppes med pupiludvidende øjendråber. Plasterbehandlingen afsluttes vanligvis i 8-9 års alderen, mens briller eller kontaktlinser kan være nødvendige permanent.
Laserbehandling af langsynethed eller nærsynethed er ikke aktuelt for børn, da styrkerne kan ændre sig helt til 20 års alderen.
For supplerende info: VOS børnepjece (www.vos.dk). Se iøvrigt grundigere beskrivelse under fanen Patientinformationer.

Behandling af øjenlågskatar
Dette er nok den hyppigste tilstand, der ses i øjenklinikken. Typiske symptomer er ’søvn’ eller trådtrækkende slim i øjnene, grusfornemmelse, røde øjne, irritation, tåreflod, kløe. Tilstanden varierer hen over året, men der er sjældent helt symptomfrie perioder. Ofte forværres tilstanden ved rygning eller eksemsygdom/sart hud. Tilstanden giver ofte anledning til bygkorn.
Årsagen er typisk en ubalance i tårernes sammensætning. Tårer består både af vand og fedtstof, og hvis fedtkomponenten aftager, vil øjnene føles irriterede og løbe i vand.
Behandlingen består primært i grundig øjenvippevask med vatrondeller fugtet med varmt vand og evt. tilsat lidt babyshampoo 2 gange daglig. Herved opnås, at slim og ’søvn’ fjernes, samt at fedtkirtlerne i øjenlågene blødgøres. Når der vaskes og masseres grundigt på tværs af øjenlåget svarende til øjenvippernes rødder, tilføres mere fedt til tårerne. Efter behandlingen kan øjenlågskanterne smøres med almindelig vaseline, så huden holdes blød.
Hvis denne simple behandling foretages hver dag, kan store og dyre mængder øjenmedicin undgås.
I særlige tilfælde må øjnene behandles med forskellige øjendråber eller salve.